Sådan omtræner du aggressiv adfærd

Aggressiv adfærd er farlig adfærd... uanset årsagen. Og efter min mening er det noget alle hestemenneske skal tage alvorligt, finde årsagen til og lægge en god træningsplan, for at hjælpe hesten af med den aggressive adfærd.

Derfor blev jeg rigtig glad da en ponymor forleden skrev til i brevkassen,  og spurgte om hjælp til at ændre deres ponys aggressive adfærd. En aggressiv adfærd den udviser overfor de andre ponyer på folden, i situationer hvor en eller flere af de andre ponyer skal ind fra fold.

Det er yderst vigtigt at omtræne aggressiv adfærd og lære hesten, at det ikke er adfærd den kan bruge for at opnå noget fx en godbid. 

Det hesten øver sig på, bliver den godt til.

Hvis en given adfærd giver succes for hesten, så er der stor sandsynlighed for at den vil afprøve den samme adfærd i lignende og senere andre situationer.

Især aggressiv adfærd er en meget uheldig adfærd en hest kan øve sig i.

Tænk hvis den eskalerer adfærden eller ikke kun bruger den overfor andre heste?... så kan det hurtigt blive farligt at være i dens nærhed, hvis den ikke ønsker det.

I mit svar til "Ponymor" kommer jeg ind på følgende emner:

 • De 3 f'er jeg typisk oplever som årsag til aggressiv adfærd i denne situation
 • De to fremgangsmåder/indgangsvinkler man kan når man lægger en træningsplan
 • 4 regler, der er nødvendige for at omtræne den aggressive adfærd
 • Hvordan man med negativ straf kan omtræne den aggressive adfærd og "tie" den ihjel. I læringsteorien er "negativ" det samme som at fjerne noget... som i trække fra.

Spørgsmålet i brevkassen Spørg Ridelæreren

Hej
Vi har en skøn pony på 3 år som nu begynder at give lidt problemer for andre der skal hente deres pony ind fra folden.
Vores pony vil helst være den første til at blive lukket ind, når alle skal ind fra folden. Her står han og jager de andre væk fra leddet, så han kan være den første.
Nu er det også blevet sådan, at han sparker ud efter de andre ponyer, der bliver hentet ind fra folden. Han er også hård (sparker) et 1-årig hoppe. Min datter har desværre givet ham et par godbidder på folden, men han har hele tiden reageret ved at "jage" de andre væk, når de skulle ind. Hvordan ændre jeg dette?
Mvh
En Ponymor

Puha ja, en ellers skøn pony, der gerne skulle kunne håndteres af et barn, men som udviser en aggressiv og farlig adfærd... hvor ER jeg glad for at ponymor er vaks ved havelågen og opmærksom på at DEN adfærd, skal der ændres på.

Inden jeg kunne give helt konkret råd til Ponymor, var jeg lige nødt til at få afklaret, hvad den præcise årsag til adfærden er. Hvordan træningen skal tilrettelægges, afhænger nemlig af årsagen til adfærden. 

De typiske årsager jeg støder på, der udløser denne form for adfærd, er disse 3 f'er:

 1. 1
  Foder motivation. Mange ponyer er meget motiveret for mad og det kan hos nogen eskalerer til voldsom adfærd, hvis de ved at:
  - der er mad i krybben, når de kommer ind
  - der er mad på staldgangen, når de kommer ind
  - de selv eller andre ponyer får en godbid, når de bliver hentet
 2. 2
  Flok motivation. Mange ponyer/heste har separationsangst, i større eller mindre grad. Hvordan de håndterer, at komme væk fra flokken, eller blive forladt, afhænger helt af hvilke oplevelser de tidligere har haft med de situationer. Det kan derfor være, at jeres pony er bange for at blive forladt. Måske er det kun i fold situationen, hvis det er den situation han tidligere har dårlige erfaringer med.
 3. 3
  Flugt motivation. Hvis folden og/eller flokken er et utrygt sted at være, kan han være meget motiveret for, at komme væk.
  - Lige som det ikke er givet på forhånd, at en skoleklasse kan fungere godt sammen, så er det heller ikke sikkert at alle ponyer/heste, falder til i de flokke, vi bestemmer, de skal være en del af. Derfor kan det være at jeres pony ikke er faldet til i flokken.
  - Det kan også være, at han er utryg ved at være på folden. Måske er der er sket noget tidligere, som gør at han er utryg ved at være der.

Ponymor bekræftede, det jeg selv havde på fornemmelse nemlig, at det er ponyens foder motivation, der er så stor, at det udløser den aggressive adfærd. 


Mit svar til Ponymor var...

Ridelærerens svar til Ponymor

Det lyder til at I har fået jer en rigtig skøn madøre på bare 3 år. Og hvorfor lige netop jeres pony er så madglad, kan være svært at vide.

Nogen heste/ponyer er bare madglade fra naturens side. Andre udviser denne adfærd, fordi de har prøvet, at der i en periode var knaphed på mad. Selv om vi synes, at de får mad nok og ikke har stået længe uden adgang til mad, så er det altid hestens/ponyens opfattelse af situationen, der er afgørende for hvordan de oplever situationen.

Uanset årsag, er det stressende for ham at have det sådan. Derfor er jeg super glad for, at du er opmærksom på det og ønsker at hjælpe ham.

Ud over det er han stadig ung og skal lære hvordan det er, at være medlem af en flok. En flok, der tilhører forskellige mennesker, og derfor er det ikke altid ham det drejer sig om, når de andre skal ind fra fold. Det er også en proces og noget han skal lære.

Mit svar til dig tager udgangspunkt i, at det er hans motivation for mad og forventningen om at mennesker=mad, der er årsagen til hans adfærd. Den træning jeg anbefaler er målrettet jeres ponys helt specifikke adfærd omkring indluk-situationen.

Træningen indbefatter at I sætter nogle regler op for jeres pony vedr. mad og godbidder. Og de regler I sætter, skal fremover også overholdes for alle andre, der evt. lejlighedsvis håndterer ham.

Hvis I for eksempel har/får en part, eller der er nogle dage, hvor det er andre, der lukker ham ind, hjælper ved smed/dyrlæge mm.

2 fremgangsmåder/vinkler

Helt generelt gælder det, at når vi ønsker at fjerne en given uønsket/problematisk adfærd, så er den hurtigste og mest holdbar metode, at erstatte adfærden med en anden adfærd. Det er meget nemmere for en hest/pony at forstå "du må gøre det her i stedet for" end "nej det her må du ikke gøre".

Problemet med at sige "nej det her må du ikke gøre" – fortæller ikke jeres pony, hvad han så må i stedet for. 

Derfor er sandsynligheden for, at han eskalerer med voldsommere adfærd eller finder på en anden, lige så problematisk adfærd, stor.

I det her tilfælde, er det svært at sige – hvad må han så. For han må rigtig meget – bare ikke jage de andre væk.

Han må "lade være med at komme op til leddet", han må "stå bagerst og vente", han må "gå lidt rundt ud på folden" osv. osv.

Hvad kan vi så gøre i stedet for?

Vi kan fjerne det der udløser adfærden og vi kan ignorere adfærden. På den måde sørger vi for, at han ikke får succes med den og det nedsætter hans motivation for at gentage adfærden.

Hvordan ved vi, om han synes han har fået succes med det? – for det ikke vores opfattelse af succes, men hans opfattelse, der tæller.

Jeg antager, som tidligere skrevet, at det er fodermotivationen, der er årsagen samt at han har lavet forbindelsen mennesker=mad. Og at det tilsammen, er det der udløser hans adfærd.

Regler der skal indføres

Derfor er min anbefaling at I indfører følgende regler:

 1. 1
  Ingen mad eller godbidder til jeres pony på folden.
  Du har muligvis allerede implementeret dette – for som du selv er lidt inde på, så har din datter givet ham et par godbidder på folden, og det kunne tyde på at hans adfærd, er blevet lidt voldsommere efter det.
  Denne regel gælder for alle, der kommer ud på folden – ingen må give jeres pony mad eller godbidder.
 2. 2
  Ingen mad eller godbidder til andre når de bliver hentet.
  Jeg ved godt at dette "rammer" de andre. Selv om de måske har en pony, der godt kan håndtere at få en godbid, og nu pludselig ikke må få en på folden. Og jeg kan godt forstå, hvis de synes det er træls.
  Jeg kan ikke give nogen garanti, men det kan være at jeres pony med tiden kan lære, at det er ok at de andre får en godbid, når de bliver hentet. Men indtil da, så hjælper alle jeres pony bedst muligt, ved ikke at give nogen mad eller godbidder på folden.
 3. 3
  Skær ned på godbidder generelt.
  Helt generelt vil jeg anbefale at du skærer helt ned på godbidder – og fjerner dem han evt. får – sådan bare fordi han er sød. Min anbefaling er, at hvis jeres pony skal have en godbid, så er det fordi han skal roses helt specifikt, for at have reageret med en rigtig adfærd, på et signal du har givet. Det kunne fx være et stop signal, som han reagerer på ved at stå stille. På den måde bliver det tydeligt for jeres pony, hvornår han får en godbid og derfor behøver han ikke "spørge" hele tiden eller forsøge at true sig til en – for der kommer ikke nogen.
 4. 4
  Nedsæt/fjern forventningenstressen.
  Hvis alle ponyer skal ind samtidig, for at have mad, vil jeg anbefale, at der går én person ud og henter jeres pony. Bagefter lukkes de andre ind på helt normal vis. Det nedsætter jeres ponys forventningsstress fordi han bliver lukket ind først, inden stressen tager over.

Træning med negativ straf: Ignorer hans adfærd – gå igen

Denne kræver træning og tid. Og at alle er med på det.

Måske kan du få nogen til hjælpe dig, så I kan træne uden at have en forventning om, at en eller flere af de andre ponyer skal ind – altså lave en "lad som om" situation.

Lav en aftale med en, eller et par stykker af de andre om, at hjælpe dig og afsæt noget træningstid.

Træningen går ud på, at I skal lade som om en eller flere af de andre ponyer skal ind. I det øjeblik jeres pony begynder at bevæge sig op mod leddet, så vender I om og går ind i stalden (eller uden for synsvinkel).

Når jeres pony mister interessen, for det han troede, der skulle ske ved leddet, så gentager I.

Hver gang jeres pony går mod leddet, så vender I om. På den måde lærer jeres pony, at hvis han bevæger sig mod leddet, så "forsvinder" maden. Jo bedre I er til at gå væk, i det øjeblik jeres pony viser interesse for leddet, des hurtigere vil han forstå budskabet... der ikke telefon dig – det handler ikke om dig!

I fortsætter indtil I kan gå ind og hente en af de andre ponyer, uden at jeres pony blander sig. Er I kommet helt ind på folden, når jeres pony viser interesse, så vender I om og går. Det er vigtigt at I ikke gør andet end at gå væk – ingen kontakt til jeres pony, dsv. I må ikke kigge direkte på ham, ikke snakke til ham og ikke røre ved ham. Han skal ignoreres helt.

Hvis han begynder at ignorere jer, mens I går væk fra ham, må I gerne vende om på folden og gå hen og hente en af de andre ponyer. På den måde, behøver I ikke gå helt ind i stalden hver gang han har vist interesse.

Det bliver lidt en leg, hvor, hver gang jeres pony viser interesse, vender I om og går væk. Og hver gang han kigger den anden vej, så fortsætter I hen mod den/de ponyer, I kom for at hente.

Det allerbedste og den hurtigste vej til succes – at lære jeres pony, at de andre kan hentes ind uden ham – er hvis alle henter deres pony på den måde, jeg lige har beskrevet.

Jeg ved det kan virke som et stort og uoverskueligt træningsprojekt, og at det kan forlænge den tid, de andre skal bruge på, at kunne hente deres pony ind.

Men adfærd, der ikke "bliver fodret" – som jeres pony ikke har succes med, forsvinder. Og jo bedre I er til at træne det, des hurtigere forsvinder adfærden.

Omvendt gælder det også – sådan helt generelt - at adfærd vi øver os på, bliver vi bedre til. Så jo mere jeres pony øver sig på den problematiske adfærd, des bedre bliver han til og des sværere bliver det at fjerne.

Jeg håber du kan bruge mit svar og ønsker dig al mulig held og lykke og god træning.

Rigtig god træning og de bedst hilsner,
Diana Roed

Eksamineret BBH Basisinstruktør med en overbygning til BBH Træner

Med min video feedback kan du få konkret hjælp til at komme i gang med træningen - du kan læse mere om hvordan det foregår og booke det her.

Bor du på Fyn, vil jeg gerne invitere dig til en uforpligtende snak, hvor vi sammen finder ud af, om jeg er den rette til at hjælpe dig. Du kan booke i min kalender her. Bor du et andet sted, findes der mange rigtig gode undervisere og trænere med samme baggrund som mig i listen her.


Flere spørgsmål om samme emne

Alle heste, uanset race, er både stærkere, hurtigere, mere eksplosive og så videre end os mennesker. Vores problemer opstår når/hvis vores hest finder ud af den både er større, stærke, hurtige og så videre end os. Og hvis den opnår succes med at bruge adfærden til at skride ”når det passer den”, så kommer vi til kort og bliver den lille.
Og hvad pokker stiller man så op?
Og er der noget at gøre?
Ja, det er der.

Læs mere...

En bekymret ponymor søger hjælp til omtræning af en overfrisk og kæk springpony med konfliktadfærd, som hun skriver “… men når han kommer til ridehus eller et stævner, er det med høj haleføring, max gas og hop og kasten med hovedet. “. Det er utrygt og farligt for hendes datter og jeg kommer her med de 3 typiske årsager til adfærden og svar på hvad der skal til for at ændre det til en tryg situation.

Læs mere...


Da jeg pt. ikke har den tid jeg ønsker til at kunne give et grundigt svar, 

så har jeg midlertidigt lukket for nye spørgsmål.


Jeg planlægger med at åbne igen i slutningen af 2022.

Spørg Ridelæreren og få et fagligt svar

Få et konkret og direkte brugbart svar, på dit problem eller noget du gerne vil i gang med - så du kan blive dygtigere!


Er der noget det stopper dig i din træning? Hvad vil du gerne kunne?

Har din hest en adfærd du gerne vil ændre? 


Det er gratis at få svar - jeg skal kun bruge din e-mailadresse, så jeg kan sende mit svar til dig.

Jeg er hverken uddannet dyrlæge, smed eller agronom, derfor hverken kan eller vil jeg stille diagnoser eller lægge foderplaner. I sådanne tilfælde henviser jeg altid til rette fagfolk.