8. juli 2020

Hvordan lærer jeg min hest scentwork?

Hej Fru Riderer

Jeg har undersøgt lidt om scentwork i et stykke tid og er meget interesseret, men jeg aner bare ikke hvordan man starter op, laver et duftspor, lærer hesten at følge det osv.
Min hest er desværre halt i øjeblikket og jeg vil så gerne stimulere hende, men jeg aner ikke hvordan jeg kommer igang. 


Kan du forklare mig hvordan jeg lærer min hest scentwork? Hvordan jeg kommer igang med at lære min hest at følge et duftspor?

Hilsen en anonym hestepige

Kære anonyme hestepige

Det kan du tro jeg vil – scentwork er et super godt supplement til al træning til alle mulige heste og ponyer uanset alder, køn, race og hvad man bruger dem til. Det vil du også kunne bruge, når din hest ikke længere er halt.

Først vil jeg lige fortæller lidt om hvad scentwork er og hvad det gør godt for. Bagefter kommer jeg ind på hvad man skal bruge, altså hvilke remedier man skal bruge, for at komme igang. Til sidst forklarer jeg hvordan man rent praktisk kommer i gang.

Hvad er scentwork og hvad gør det godt for?

Scentwork, nogen kalder det også nosework, det kan på dansk oversættes til at “gå-spor”. Helt kort betyder det, at hesten følger et duftspor og finder en belønning – øh er det ikke kun for hunde? Nej, heste kan også sagtens lære det!
Det er vigtigt at hesten skal bruge sin lugtesans, så det duer ikke at lægge små æblestykker ud med 10 cm mellemrum eller trække et æble gennem sandet på ridebanen eller staldgangen. Den skal lære at følge dit fodspor – duften af dine gamle ud-trådte staldstøvler/sko.

Hestens lugtesans ligger et sted mellem menneskets og hundens, dvs. hestes lugtesans er en del bedre end menneskets, men ikke så god som hundens. Ved at bruge hestens lugtesans aktivt i træningen:

  • så bruger vi aktivt en sans mere – lugtesansen
  • vi stimulerer hesten endnu mere, fordi den nu aktivt oplever at kunne bruge lugtesansen til at få noget godt ud af træningen og samværet med mennesker
  • vi får en mere mental robust hest – den skal gå forrest, stole på sin lugtesans, finde vej og måske være lidt kreativ for at løse opgaven og hesten får et godt stræk af overlinjen, da den går med mulen i sporet
  • Sidst men absolut ikke mindst, så udløser det en masse dopamin og endorfiner, når hesten for enden af sporet, finder en lækker belønning – faktisk gælder det både for menneske og hest skulle jeg hilse og sige

Hvilke remedier skal man bruge?

En markør – Du skal bruge noget, der markerer starten af dit spor, så hesten ved hvorfra den skal begynde at følge dit sport.
Jeg bruger en gammel klud. Den må ikke lugte af ny, den skal være gammel og forvasket og lugte af dig. Jeg gik med “min” klud inde på maven under mit ridetøj i nogle dage og så har den ligget i bunken af mit brugte ridetøj om natten, så den rigtig kunne tage min lugt til sig.

Et target – Du skal bruge noget til at gemme belønningen i. Da belønningen er mad, er en taske rigtig godt.
Den skal kunne graves ned, men stadig have en åbning så duften af belønningen, kan komme ud. Det må gerne være en lidt stor taske, der kan gøres flad når den ligger på siden. Jeg bruger en toilettaske, som jeg har haft en masse mad og æbler liggende i, så den dufter lækkert. Når jeg graver den ned, gør jeg den så flad som mulig og lader jeg nogle cm af lynlåsen være åben, så der kommer en lækker duft ud. Det er vigtigt at din hest synes belønningen er lækker, så disk gerne op med lidt æble, gulerod og andet godt som din hest elsker. Mængden skal være afpasset til din hest.

Jeg gør selv det, at jeg skærer et æble i stykker – sådan lidt menneskemundrette stykker, og så blander jeg det med forskellige græsser og urter. På den måde er der masser af tyggetid, når hesten har fundet belønningen og det er god blanding af noget friskt, lækkert og noget sundt. I starten bruger jeg ½ æble adgangen og træner måske 2-4 spor på et træningspas – så det bliver til max 2 æbler. Efterhånden som hesten bliver god, skærer jeg ned på hvor meget æble jeg bruger, så jeg kun bruger max 1 æble på et træningspas. Der skal altid være noget ekstra lækkert at komme efter, så det må ikke forsvinde helt. Der skal være nok i tasken til at hesten kan få lov til at stå og gumle mindst 1 minut.

En bane – du skal bruge et sted, hvor du kan lave et spor og grave target ned, så den falder i med omgivelserne, og din hest ikke kan se hvor target er.
Det skal være et sted hvor hesten er tryg, ellers risikerer du at den ikke viser interesse for markøren, sporet og target. Det skal også være et sted, hvor der ikke er alt for meget andet mad som fx på en græsmark. Det bedste sted at starte er på en ridebane med løst toplag som sand, løst stenmel, fiber eller andet man kan og må kamuflere en flad taske i. Senere når hesten er god, kan du lave et spor i skoven.

Hvordan kommer man igang?

Det kan være en fordel, for nogen heste, at starte en dag hvor der er lidt vind. Det kan nemlig være nemmere at få færten af noget godt for enden af sporet, hvis duften bæres med af vinden – så husk at lægge sporet ”op mod vinden”.
Du ”går sporet” ved at tage meget små skridt – i hvert fald i starten. Måske kan du tage lidt større skridt når din hest er blevet rigtig god til det. Men i starten er det små skridt, sæt gerne den ene fod lige foran den første, så der ikke er noget mellemrum mellem dine fodaftryk. Tramp godt ned i underlaget. Når du har lavet sporet så tag et kæmpe skridt eller stort hop væk fra sporet, så din hest ikke bliver forvirret over om sporet går den ene eller anden vej.

Så du lægger markøren ud, går et spor og graver target ned. Nu er det tid til at hente din hest og komme igang.

Put grime på din hest og brug et langt tov, gerne et longetov, så du kan gå ud for din hests forben – måske længere tilbage. På den måde er det nemmest at undgå, at komme til at lede hesten mod target. Det er nemlig vigtig at din hest selv finder det uden din hjælp. Faktisk er der rigtig mange heste, hvor det at “skulle noget på egen hånd” er svært, så hav tålmodighed med din hest, hvis det skulle være tilfældet for din hest.

De første spor

Læg kluden på banen og gå et kort spor – ikke længere en 50 cm, måske skal du starte med 20-30 cm. Target skal være kamufleret dvs. det må ikke være synligt, hvor der er begravet et target. Dette for at undgå, at din hest kan se hvor target er begravet og dermed bruger synssansen og ikke lugtesansen.
Når din hest finder target, så vil den enten skrabe forsigtigt med det ene forben eller rode rundt med mulen. I det øjeblik skal du rose den og hjælpe den med at få target fri og åbnet, så den kan få maden. Lad din hest spise det hele/meste i fred – i hvert fald 1 minut.

De næste spor

Øg sporet lidt – start med en gradvis øgning af sporet op til ca 1 m. Læg sporet i forskellige retninger fra kluden og lav gerne små sving til afveksling. I starten må svingene ikke være for skarpe – kun bløde slangebuer og start med 1 bue.

Når din hest bliver god

Efterhånden som din hest bliver god til at følge duftsporet, kan du lave sporet længere og længere og med flere og flere sving og på den måde øge sværhedsgraden. Du kan også øve på andre baner med andet underlag. Hver gang ud skifter underlag, så start med så kort et spor, at du er sikker på succes de første gange – hellere for let end for svær!

Rigtig god træning og de bedst hilsner,
Diana Roed

Eksamineret BBH Basisinstruktør med en overbygning til BBH Træner

Få konkret hjælp til noget der svært, noget der bremser dig eller hvis du er i tvivl om hvordan du starter med at træne en konkret øvelse, eller om din hest har forstået, hvad du forsøger at lære den - book en video feedback her få konkret hjælp.


Flere spørgsmål om samme emne


Da jeg pt. ikke har den tid jeg ønsker til at kunne give et grundigt svar, 

så har jeg midlertidigt lukket for nye spørgsmål.


Jeg planlægger med at åbne igen i slutningen af 2022.

Spørg Ridelæreren og få et fagligt svar

Få et konkret og direkte brugbart svar, på dit problem eller noget du gerne vil i gang med - så du kan blive dygtigere!


Er der noget det stopper dig i din træning? Hvad vil du gerne kunne?

Har din hest en adfærd du gerne vil ændre? 


Det er gratis at få svar - jeg skal kun bruge din e-mailadresse, så jeg kan sende mit svar til dig.

Jeg er hverken uddannet dyrlæge, smed eller agronom, derfor hverken kan eller vil jeg stille diagnoser eller lægge foderplaner. I sådanne tilfælde henviser jeg altid til rette fagfolk.